Mijn vaatwasser stinkt, hoe moet ik die reinigen?

De vaatwasser wordt in de meeste gezinnen dagelijks gebruikt. Na verloop van tijd kan je vaatwasser gaan stinken en wordt je vaat ook minder schoon. Een stinkende vaatwasser wordt vaak veroorzaakt doordat de filters en rubbers van de vaatwasser vies zijn, of doordat het tijd is om de vaatwasser te ontkalken.

Dus het wordt tijd om je vaatwasser te reinigen, maar hoe doe je dat?

Erg belangrijk is om de filter (in de handleiding van je vaatwasser kun je een beschrijving vinden waar de filter zich bevindt en hoe je deze kunt verwijderen) in de vaatwasmachine eruit te halen (zorg ervoor dat de vaatwasser leeg is) en die schoon te maken met een warm sopje en een borstel. Als je dan de vaatwasser wilt reinigen kun je dit doen door middel van reinigingstabletten die je in de supermarkt kunt kopen.

Maar wat je ook kunt doen is een scheut azijn in de vaatwasser op de bodem van de vaatwasser gieten en een citroenhelft of een schijfje citroen in de vaatwasser te plaatsen, bijvoorbeeld in de bestekmand of op het bovenste rekje. Zo ontkalk én ontvet je de machine. Laat de vaatwasser op de heetste stand draaien en hij zal weer blinken en heerlijk ruiken vanbinnen.

Wat ook belangrijk is, is om de deurrubber te checken op vuil en stof. Met een vochtig doekje kun je de randjes van de rubbers schoonmaken en het opgehoopte vuil en stof schoonmaken. Doe dit wel voorzichtig, een gescheurde deurrubber moet je vervangen! Als je toch bezig bent, neem dan ook nog even de sproeiarmen mee en maak ze schoon met een heet sopje; je kunt deze eenvoudig los maken. De kleine gaatjes in de sproeiarmen raken snel verstopt door etensresten en daardoor werkt de vaatwasser minder goed. Lukt het niet de etensresten eruit te krijgen, probeer deze dan los te krijgen met een satéprikker, plaats ze daarna weer terug. Succes!

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Contact