Tips keuken schoonmaken

Wanneer je een keuken niet regelmatig schoonmaakt kan deze snel vies worden. Het is namelijk nog niet zo makkelijk om een keuken schoon te houden in een huis waar intensief wordt geleefd. Er zijn veel verschillende factoren waar u rekening mee moet houden, het is tijdrovend en als u het niet bijhoudt kan het zomaar zo zijn dat u door de etensresten amper nog het aanrechtblad kan zien. Is het bij u nog niet zo erg? Gelukkig maar! Met de handige tips met betrekking tot het schoonmaken van uw keuken in dit artikel zorgt u ervoor dat uw keuken schoon blijft!

bestek

3 schoonmaaktips voor de keuken voegen

Voegen zijn zeer belangrijk aangezien ze voorkomen dat er vuil en/of vocht achter het tegelwerk terecht komt. Wel kunnen de keuken voegen smerig worden door bijvoorbeeld contact met vocht. Met deze 3 schoonmaaktips, en een beetje geduld, kunt u zonder al te veel moeite de voegen in de keuken schoonmaken. 

 • Maak de voegen schoon met azijn. Dit kunt u doen met een tandenborstel, maar ook gewoon vanuit een fles. Laat de azijn even intrekken en maak het daarna schoon.
 • Voegen zijn ook goed schoon te maken met spiritus of chloor. Breng dit aan op de voegen en veeg het eraf met een doekje. Let wel goed op uw kleren bij het gebruiken van deze middelen, vooral bij chloor!
 • Maak de voegen schoon met een mix van soda, bleek en water. Spuit deze mix op de voegen, laat het een paar uur intrekken, en veeg het weer af met een doek.

Tip voor het schoonmaken van de keukentegels

Een ander belangrijk deel van uw keuken schoonmaken is het onderhouden van de keukentegels. Met de onderstaande tip zijn de keukentegels snel weer plakvrij en stralend schoon.

 • De tegels schoonmaken met heet water en een beetje wasverzachter doet wonderen.

Populaire en originele keukentrends van 2018 bekijken?

Vlekken verwijderen van het gasstel 

Wanneer er eten wordt bereid ontstaan er nog wel eens vlekken op het gasstel of de inductieplaat. Het is belangrijk om het schoonmaken hiervan niet uit te stellen tot het moment dat uw de hele keuken schoonmaakt. Vlekken zijn vaak het beste zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hierbij de volgende tips:

 • Leg een hete natte doek 10 minuten op de vlek en daarna kunt u de vlek zo wegvegen.
 • Vieze fornuisknoppen kunnen gewoon in de vaatwasser.

Een vetvrije afvoer

Bij een schone keuken hoort natuurlijk ook een afvoer zonder vetaanslag.

 • Een afvoer zonder vetaanslag? Een beetje koffiedik doet wonderen. Het koffiedik verstopt niet, maar zorgt wel voor een vetvrije afvoer.

Keuken schoonmaken? Vergeet het afzuigkapfilter niet!

Tegenwoordig hebben bijna alle afzuigkappen filters. Deze filters moeten vaak worden vervangen, omdat ze anders verstopt raken door het kookvet. Dit is een onmisbare stap bij het keuken schoonmaken. Je kunt de verstopping afremmen door de filters schoon te houden met deze tips.

 • De afzuigkapfilters kunnen gewoon in de vaatwasser
 • Geen afwasmachine? Meng dan heet water met een vaatwastablet en schoonmaken maar.
 • Voor erg vastzittend vuil vul je een pan met water en citroensap en zet je dit op het vuur. Zet vervolgens de afzuigkap aan. De verdamping van het water en het citroensap maken het reinigen vervolgens een stuk makkelijker.
 • Maak onderdelen van de filter een voor een schoon met ammonia. De onderdelen kun je vervolgens een nachtje laten staan in een plastic zak en de volgende ochtend spoel je alles met heet water eenvoudig af.

Aanrecht schoonhouden is heel eenvoudig met deze tips

Het aanrecht wordt waarschijnlijk het meest gebruikt van de hele keuken. Het is dus ook belangrijk om deze goed schoon te houden. Wanneer het aanrecht schoon is, voelt de rest van de keuken ook direct een stuk schoner aan. Vergeet dus nooit het aanrecht bij het schoonmaken van uw keuken!

 • Gebruik dagelijks een schone vaatdoek voor het beperken van bacteriën.
 • Een granieten werkblad reinig je met chloor, waterstofperoxide of aceton.
 • Een marmeren aanrecht is het beste schoon te maken met gewoon heet water.
 • Een roestvrijstaal aanrechtblad kun je het beste schoonmaken met groene zeep. Moeilijk schoon te krijgen? Dan kun je er altijd nog cola op aanbrengen en dit in laten werken en daarna afspoelen.

Nare geurtjes in de keuken tegengaan

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk, is het heel vervelend als je keuken nare geurtjes heeft. De afvalbak is meestal de schuldige, maar met deze tips is ook de afvalbak vrij van nare geurtjes.

 • Vul een panty met kattengrind en stop deze onderin de afvalbak. Hierdoor verspreidt de geur niet zo snel.
 • Soda absorbeert nare geurtjes. Strooi dus wat soda op de bodem van de afvalbak of direct in de vuilniszak.

Met deze tips is het schoonhouden van uw keuken een eitje en ziet uw keuken er weer als nieuw uit.

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Contact