Koken op gas, inductie of keramisch

U komt om vijf uur in de middag thuis van uw werk en het is weer de hoogste tijd om te koken. Er mag weer een lekker recept gemaakt worden en het is natuurlijk fijn als u dit op een mooie en goed werkende kookplaat mag doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden wat betreft het koken. U kunt de kookplaat kiezen waar u het gelukkigst van wordt en die past in uw keukenstijl. Elke kookplaat heeft zijn voor- en nadelen, dus dit vereist een goede oriëntatie. Bent u niet helemaal op de hoogte van de verschillende mogelijkheden qua kookplaten? Lees dan gauw deze blog en op het einde weet u welke kookplaat bij u past.

Keramisch koken

De keramische kookplaat is herkenbaar door de roodgloeiende zones en de plaat wordt verwarmd door metalen spiralen die door elektriciteit verwarmd worden. Bij een keramische kookplaat is er sprake van een glasplaat. Voor deze vorm van koken moeten aparte groepen in de meterkast worden geplaatst. Het gebruik van de keramische kookplaat is eigenlijk heel simpel, u draait de knop om en de elementen worden warm. De pan wordt verhit door de kookzones met verwarmingselementen. Zodra de verwarmingselementen opwarmen krijgen ze een rode kleur. De kookzones worden aangegeven met lijnen. Als de kookzone vuurrood is kunt u bijvoorbeeld een pan water direct aan de kook krijgen. Je begint niet direct met het koken en bakken als uw de verwarmingselementen heeft ingeschakeld. Deze moeten na het inschakelen eerst even opwarmen.

Het koken zelf verloopt hetzelfde als het koken op andere kookplaten. Als de maaltijd klaar is kunt u de pan van de kookplaat halen en op tafel serveren met een onderzetter eronder. De metalen spiralen blijven nog warm nadat u de kookplaat heeft uitgeschakeld. Raak deze dus niet aan en wacht met schoonmaken tot ze zijn afgekoeld. Laat ook niet uw pan met de heerlijke maaltijd erin op de kookplaat staan, aangezien de kookplaat nog steeds warm is kan het eten aanbranden.

keramisch kral

Voor- en nadelen keramisch koken

Ook de keramische kookplaat heeft zo zijn voor- en nadelen. Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van keramisch koken? In deze blog zet Karl Keukens ze voor u op een rijtje.

Voordelen keramisch koken

Het grote voordeel van keramisch koken is dat de kookplaat goed schoon te maken valt. Dit komt door het vlakke oppervlak van de plaat. Het is dus hygiënischer om keramisch te koken dan via een gasfornuis. Daarnaast is een voordeel van keramisch koken dat de kookplaat 15 tot 20 jaar meegaat. Deze kookplaat gaat langer mee dan een gasfornuis of inductieplaat.

boiling over of milk

Nadelen keramisch koken

Het grote nadeel van keramisch koken is dat het de duurste vorm is om aan te schaffen. Dit komt doordat er aparte groepen in de meterkast geplaatst moeten worden. Ook komen er extra kosten voor de aanschaf van nieuwe pannen. De pannen die voorheen op gas zijn gebruikt zijn meestal al verwarmd, dit zorgt ervoor dat de warmteverdeling op de keramische kookplaat niet gelijk loopt. Deze pannen zijn dus niet meer bruikbaar en dus moeten er nieuwe worden aangeschaft. Het belangrijkste bij de aankoop van pannen voor een keramische kookplaat is dat de onderkant zo vlak en glad mogelijk is. De vlakke en gladde onderkant van de pan zorgt ervoor dat de pan de warmte van de kookplaat zo efficiënt mogelijk opvangt. Tevens gaat bij een keramische kookplaat meer energie verloren dan bij een inductiekookplaat, aangezien de hele kookzone verwarmd wordt.

Inductie koken

Het grote verschil met koken op een inductieplaat versus het koken op een keramische kookplaat is dat u bij een inductie kookplaat de pannen verwarmd door een magnetisch veld. De kookplaat zelf warmt dus nauwelijks op. U heeft voor het koken op een inductieplaat dus ook speciale pannen nodig die geschikt zijn voor inductie.

Voordelen inductie koken

Het grote voordeel van een inductie kookplaat ten opzichte van een keramische kookplaat is dat de kookplaat veel sneller warm is. Dus moeten de kinderen uit school snel door naar voetbaltraining? Binnen 20 seconden is de inductieplaat opgewarmd en kunt u de kip in de koekenpan gooien. Vindt u een laag energieverbruik belangrijk? Ook dat biedt de inductie kookplaat. Daarnaast heeft u bij een inductie kookplaat slechts een 2-polig stopcontact nodig. Bij een keramische kookplaat heeft u echter een 5-polige perilex stekker nodig, aangezien deze plaat veel energie nodig heeft om op te warmen. De inductie kookplaat heeft twee belangrijke functies die de keramische kookplaat niet biedt. Zo zit er een timer op en zijn er flexibele zones. Het schoonmaken van de inductie kookplaat is erg eenvoudig. Aangezien gas een grondstof is die steeds schaarser wordt is er geen duidelijkheid over wat er met de prijs in de toekomst gebeurt. Elektriciteit wordt daarin tegen in grote hoeveelheden opgewekt wat ervoor zorgt dat dit toekomstbestendiger is dan gas.

Nadelen inductie koken

Het nadeel van de overstap naar een inductie kookplaat is dat er een nieuw pannenset moet worden aangeschaft. Enkel de bodem van de pan wordt verwarmd door middel van elektromagnetische straling. De pan en plaat werken als het ware dus samen, er komt geen warmte vrij zonder dat er een pan opstaat. Er zijn dus magnetiseerbare pannen nodig die geschikt zijn voor inductie.

Veiligheid van inductie koken

Het koken op een inductieplaat is de minst gevaarlijke vorm van deze drie vormen. Bij een keramische kookplaat wordt de plaat zelf ook warm, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zo kunt u zich branden aan de kookplaat, wat bij een inductieplaat niet mogelijk is. Aangezien je met inductie kookt door middel van magnetisme wat leidt tot het niet warm worden van de kookplaat. De pannenbodem wordt logischerwijs wel warm, maar dit is bij de andere kookplaten ook het geval. Het branden aan de pan is dus de enige gevaarlijke situatie die zich kan voordoen met het koken op een inductieplaat. Zodra de pan los gekoppeld wordt van de plaat, stopt de inductie kookplaat direct met het geven van energie. Zo krijgt de pan geen warmte. Een vlam in de pan kan bij elke vorm van koken gebeuren als uw vet in de pan te warm wordt, maar bij inductie koken kan de vlam niet overslaan in de pan. Dit kan niet aangezien er bij inductie geen sprake is van een gasvlam.

Gas koken

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen die koken op elektriciteit. Toch kookt het merendeel in Nederland nog steeds op gas. Op een gaskookplaat kook je gemakkelijk en snel. Als je het vuur hoger zet zie je meteen wat je doet. Het geeft een gevoel van vertrouwen dat je ziet hoe groot de vlammen zijn. Ondanks de voordelen die verbonden zijn aan elektrisch koken heeft koken met gas ook nog zeker zo zijn voordelen. Hieronder zetten we de voordelen voor u op een rijtje.

kitchen

Gas-op-glas kookplaat

Een gas-op-glas kookplaat onderscheidt zich van een gaskookplaat doordat de gaspitten op de kookplaat zitten. Dit scheelt vooral veel schoonmaakwerk. De pannen rusten namelijk op pannendragers. Je kunt de pannendragers na het koken eraf halen en hierdoor hoef je alleen een glad oppervlak schoon te maken. Deze kookplaten zijn vaak zwart en ze passen erg goed in een moderne keuken. Ook is koken met een gas-op-glaskookplaat goed voor het milieu. Er kan geen warmte verspilt worden die om de pan heen wegstroomt, aangezien de glasplaat over de gaspitten heen ligt. 

De nieuwe gas-op-glas kookplaten zijn voorzien van een vlambeveiliging. Dit systeem houdt in dat als de vlam uitgaat, het thermokoppel afkoelt. De spanning valt weg en het gas wordt binnen anderhalve minuut afgesloten. Dit systeem is dus erg veilig aangezien er zo geen gas kan ontsnappen. 

Voordelen van een gaskookplaat

Zoals u net heeft gelezen is het aanschaffen van een keramische of inductie kookplaat best prijzig. Dit is bij een gaskookplaat niet het geval. De meeste mensen hebben al een gasaansluiting in huis en een gaskookplaat kunt u goedkoop krijgen. Gas is in verbruik goedkoper dan elektriciteit, aangezien de pannen op gas werken scheelt dit een hoop. Je hoeft voor een gaskookplaat niets aan te leggen en je hoeft hiervoor geen speciale pannen aan te schaffen.

Nadelen van een gaskookplaat

Een tegenargument is dat koken op gas op basis van energieverbruik wel duurder is dan koken op inductie. Er verdwijnt warmte naast de pan en hierdoor wordt er dus energie verspild. Er is bekend dat 50% van de energie niet gebruikt wordt voor het verwarmen van het eten. Daarnaast duurt het langer om eten klaar te maken op een gaskookplaat. Dit heeft natuurlijk een verband met een groot deel van de warmte dat langs de pan gaat. Zoals eerder in deze blog al beschreven is gas een grondstof die steeds schaarser wordt, dus u weet van tevoren niet precies wat u betaalt. Bent u geen schoonmaak fan? Dan moet u zeker niet kiezen voor de gaskookplaat. Een gaskookplaat is voorzien van roosters en pitten, wat het schoonmaakwerk een gepriegel maakt. Dit maakt het gasfornuis minder hygiënisch dan een vlakke kookplaat zonder roosters en pitten. Al met al is het koken op gas op lange termijn minder zuinig en kost het meer schoonmaakwerk.

Kral Keukens helpt

Apparatuur maakt de keuken, want zonder koelkast of oven is een keuken natuurlijk niet compleet. Maar vergeet niet dat een kookplaat ook onder apparatuur valt en ook dit voegt zeker iets toe in uw keuken. Een mooie kookplaat zorgt ervoor dat u elke dag weer opnieuw met plezier staat te koken. Tevens is het belangrijk dat uw kookplaat past bij de rest van de keuken. Bij Kral Keukens kunt u kiezen uit gas, gas-op-glas, inductie of de keramische kookplaat. Wilt u advies van de medewerkers van Kral Keukens? Dat kan, wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden van kookplaten. 

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Contact