Ideale keuken samenstellen
Een nieuwe keuken uitzoeken, kost veel tijd en energie. Daarnaast is er zoveel keus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt je laten overdonderen door alle mogelijkheden of je goed voorbereiden en inlezen waardoor je gericht op zoek kunt gaan. Wil je kiezen voor de laatste optie? Laat het artikel je dan wegwijs maken. In vijf stappen creëer je voor jezelf het beeld van jouw ideale keuken.
Stap 1: Wat is je situatie?
Ongeacht of je een nieuw huis aan het bouwen bent of je keuken wil verbouwen, met de onderstaande punten kun je een goed beeld schetsen van de situatie:
Grote keuken of kleine keuken
Een gemiddelde Nederlandse keuken is tussen de 2,5 en 4 meter bij 2,5 bij 4 meter. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte is het belangrijk dat hier in eerste instantie rekening houd. In beide gevallen is er veel mogelijk, maar zijn bepaalde keuzes slimmer.
Heb je een grote of een kleine keuken?
Open, half- open of gesloten keuken
De een houdt er van als de keuken overloop in de woonkamer de ander houdt het liever gescheiden. Een gulden middenweg is de half open keuken. Wil je de voor en nadelen nog een lezen? Lees hier meer.
Kies je voor een open keuken, een half- open keuken of een gesloten keuken?
Keuken indeling
Het indelen van een keuken is te vergelijken met een puzzel. Geen enkele keuken heeft namelijk dezelfde afmetingen. Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijke speerpunten als het om de indeling gaat. Hieronder zie je de verschillende soorten indelingen.
L-Vorming / Recht Vorming / U- Vormig / Parallel Vorming
Kies je voor een L-Vorming, Recht Vormig, U – Vormig of Parralel Vormige indeling?
Met kookeiland / Zonder kookeiland
Een kookeiland maakt van jouw keuken het hart van het huis. Het kan functioneren als kookgedeelte, eettafel/ bar of werkplek. Het huis moet zich er echter wel voor lenen. Keuken designers kunnen erg creatief omgaan met ruimten. Zou je het wel willen, maar denk je dat je geen ruimte hebt? Leg het dan gewoon voor. Een schiereiland is soms ook een leuk alternatief.
Zou je een kookeiland willen? Ja / Nee
Ligging van de keuken
Heb je vaste punten waar je rekening mee moet houden? Bijvoorbeeld draagmuren, ramen of leidingwerk. Houd hier dan rekening mee in het ontwerp.
Heb je vaste punten? Ja / Nee
“ Je bent nu klaar met stap 1. Als het goed is heb je nu een beeld geschetst van je huidige situatie. Dan komen we nu bij het volgende punt: hoeveel heb je er voor over? “
Stap 2: Hoeveel heb je ervoor over?
Het is logisch als je je op een keuken oriënteert dat je nadenkt over de kosten hiervan. Gemiddelde kost een nieuwe keuken zo’n 6.000 euro. Dit is exclusief montage, apparatuur en maatwerkkosten. De volgende punten bepalen voornamelijk de prijs van je keuken:
Keukenbudget
Wat is het totale budget dat je over hebt voor een keuken? Veel mensen vergeten dat een nieuwe keuken ook montagekosten met zich meebrengen. Daarnaast heb je je ongetwijfeld afgevraagd of je jouw budget wel moeten noemen bij de keukenzaak. Het antwoord hierop is ja en nee. Je hoeft niet het achterste van je tong te laten zien, maar het is wel handig om een wenselijk budget te noemen.
Hoeveel wil je uitgeven aan jouw nieuwe keuken?
Montagekosten en meerwerk kosten
Montagekosten en meerwerk kosten zijn twee aparte dingen. Meerwerk zijn alle kosten voor bijvoorbeeld het vervangen van leidingen en of het plaatsen van elektra.
Je weet nu wat je situatie is en hoeveel je er voor over hebt. Bedenk je te allen tijde dat een keuken nog jaren mee moet. Het is geen klus die je over een jaar weer aangaat. Maak daarom bewuste keuzes waar je op wilt besparen en waar niet op.
Hoeveel moet je uitgeven aan montage en meerwerk kosten?
“Voor ieder budget is er wel een keuken te vinden. Nu je jouw budget duidelijk voor ogen hebt, kun je kiezen welke mogelijkheden je wel wil en welke niet. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.
Stap 3: Wat zijn de mogelijkheden?
De mogelijkheden op keukengebied zijn eindeloos. Alleen al op het gebied van stijlen, keukenbladen, handgrepen, kasten kom je in doolhof terecht. Om je op weg te helpen, geven we je alvast een aantal afwegingen:
Keuken stijlen: voor iedere smaak wat wils
Een bepaald stijl maakt het kopen van ene keuken makkelijker. Je kunt zo gericht op zoek gaan naar bijpassende items. Hieronder staan een aantal voorbeelden met uitleg.
Een landelijke stijl kenmerkt zich door de nostalgische sfeer van het platteland in combinatie met moderne apparatuur. De keuken is gemaakt van natuurlijke materialen zoals natuursteen, composiet en hout. Bekijk hier meer landelijke keukens.
Moderne keukens kennen strakke lijnen en gladde afwerkingen. In de moderne keuken spelen blikvangers een belangrijke rol. High Tech apparatuur, brede bladen en ergonomie zijn hierbij speerpunten. Bekijk hier meer moderne keukens.
Houten keukens creëren een warme en natuurlijke uitstraling. Elke houten keuken is uniek doordat het hout doorleefd. Op het gebied van houten keukens is er qua houtsoort, kleuren en afwerkingsmogelijkheden nog meer mogelijk. Bekijk hier meer houten keukens.
Met een tijdloze keuken zit je altijd goed. Er wordt gebruik gemaakt van vormen en materialen die door de jaren heen nooit uit de “mode” raken. Een tijdloze keuken kun je een eigen twist geven door te spelen met accessoires. Bekijk hier meer tijdloze keukens.
Welke stijl heeft jouw voorkeur? Landelijk, Modern, Hout of Tijdloos?
Verschillende keukenbladen: onderscheid tussen materialen
Aanrechtbladen zijn te onderscheiden in verschillende materialen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van verschillende bladen.
Kunststof keukenbladen
- Meest voorkomend
- Goedkoopste optie
- Verschillende kleuren en designs mogelijk
Granieten keukenbladen
- Natuurproduct en uniek
- Luxe uitstraling
- Kras en slag vast
Composiet keukenbladen
- Hygiënisch
- Gemaakt van zuivere materialen
- Hoogglans of gezoet afwerking
Massief houten keukenbladen
- Warme en natuurlijk sfeer
- Makkelijk te combineren
- Onderhoud vereist
RVS keukenbladen
- Strakke en moderne uitstraling
- Hygiënisch en watervast
- Kan tegen hoge en lage temperaturen
Keramiek keukenbladen
- Luxe en modern
- Har en krasbestendig
- Hygiënisch, water- en kleurvast
Betonnen keukenbladen
- Natuurlijke uitstraling
- Stoer en robuust
- Populair
Keukenbladen van gehard glas
- Stoot- en krasvast
- Gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch
- Trendy
Verschillende keukenkasten en -lades: efficiënt gebruik maken van ruimte
Keukenkasten bieden je opbergruimte in de keuken. Op deze manier wordt het geen rommeltje maar staat alles netjes opgeborgen. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden. Welke wil jij absoluut in je nieuwe keuken?
Carrouselkast; verlies geen ruimte
Met een carrouselkast verlies je geen opbergruimte in de hoek van je keuken. Aan de deurtjes zijn planken verbonden die ronddraaien op het moment je de deur open doet. Hierdoor hoef je niet diep te bukken om achterin het kastje bijvoorbeeld een zware pan te pakken.
Apothekerskast; optimaal met ruimte omgaan
Een apothekerskast biedt je de mogelijkheid om de volledige hoogte van een keuken te gebruiken. Je schuift de kast eenvoudig naar buiten open waardoor je zowel van links als recht bij je spullen kunt. In de verschillende mandjes kun je al je keukengerei kwijt.
Keukenlades; besteklades, hoeklades, extra binnenlade en extra brede ladekasten
Bestekladen komen in bijna alle keuken voor. Sterker nog ook al ben je nog nooit in een keuken geweest, de bestekla kun je in ieder huis direct aanwijzen. Een alternatief voor de carrouselkast is ene hoeklade. Ze zijn ergonomisch, efficiënt en benutten hoeken optimaal. Extra binnenlades creëren meer ruimte in een la of kast zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is. Tot slot zijn er nog extra brede ladekasten.
Keukenverlichting creëert sfeer en gezelligheid
Keukeverlichting is erg bepalend. Het moet niet alleen sfeer creëren maar ook nog genoeg licht geven om bij te werken. Voor de keuken zijn er drie soorten verlichting: ledverlichting, halogeenverlichting en tl-verlichting. LED is duurder in de aanschaf maar op lange termijn zuiniger in energieverbruik. Halogeenverlichting wordt het meest toegepast in keukens. Hiervoor is dan ook een reden want het heeft een praktische vorm en past in vrijwel iedere keuken. TL- verlichting is ook een optie. Het wordt vooral gebruikt als werkverlichting, want erg veel sfeer creëert het niet.