Eigen Keuken Ontwerpen
Het ontwerpen van je eigen keuken is een leuk proces. Je moet met heel veel dingen rekening houden, maar je kunt ook al je creativiteit er in kwijt. Soms is het lastig om een startpunt te vinden. Dit stappenplan omtrent het ontwerpen van je eigen keuken biedt hier houvast bij. Er zijn namelijk enorm veel dingen waarin je een keus zal moeten maken. Allereerst is de stijl van de keuken belangrijk. Modern of toch landelijk? Je zult op dit punt al merken dat het geen eitje gaat worden. Daarna komt ook nog eens de opstelling van je keuken en de indeling aan bod. Ben je inmiddels al begonnen met het tekenen en schetsen van je ontwerp? In dit stappenplan staan we bij ieder onderdeel uitgebreid stil!
Stap 1: de keukenstijl
De eerste stap is het bepalen van je favoriete keukenstijl. De keus hierin is enorm. Landelijk, Scandinavisch, ton-sur-ton, modern, klassiek, industrieel of ethic nature? Allemaal stijlen met andere kenmerken en eigenschappen. Wat spreekt je aan? Ben je de enige die de keus maakt? Of heb je een partner die net een andere stijl dan jij mooi vindt? Dat wordt compromissen sluiten. Soms lukt het om een mooie combinatie te bewerkstelligen, bijvoorbeeld een landelijke keuken in een ton-sur-ton look. Maar niet iedere stijl zal zich hiervoor lenen. Naast kleuren moet je ook materialen en hun afwerking in je besluit meenemen. Een landelijke keuken in modern hoogglans? Wij weten zelf niet eens hoe dit eruit zal zien!
Zelf je keuken ontwerpen start dus met het goed om je heen kijken. Naast het afstruinen van alle woonboulevards en je helemaal suf lopen in de Ikea om inspiratie wat betreft keukenstijlen op te doen, kun je ook eens bij vrienden of familie binnen stappen. Pas dan zal je keukens in hun natuurlijke habitat zien. In showrooms zijn keukens altijd spik en span, netjes gestyled en gedecoreerd. Rondlopen tussen deze droomkeukens versterkt ons verlangen ernaar. Terwijl de realiteit vaak anders is. In huiselijke kringen is de keuken op een doorsnee dag niet opgeruimd. In tegendeel, de keuken wordt gebruikt, overal liggen spullen en het leeft. Op die manier zal je diverse keukenstijlen echt tot hun recht zien komen. Dit werkt beter dan enkel tussen de perfecte droomkeukens
Stap 2: de opstelling van je keuken
De volgende stap is het bepalen van de opstelling van je ideale keuken. Vaak kom je op dit punt de eerste obstakels tegen. Je moet namelijk praktisch gebruik maken van de ruimte die je hebt. Een complete muur er uitslopen of verplaatsen is toch voor veel mensen een rigoureuze stap. Maar er zijn veel mogelijkheden, ook als je maar een kleine ruimte tot je beschikking hebt. Geen ruimte voor dat mooie kookeiland? Een standaard schiereiland biedt uitkomst. Om je ruimte extra efficiënt te benutten kun je gebruik maken van een rij hoge keukenkasten. Mag je jezelf wel gelukkig prijzen dat je zeeën van ruimte tot je beschikking hebt? Kies dan toch voor dat mooie kookeiland. Eventueel zelfs met barkrukken aan één zijde. De ruimte wordt dan mooi gevuld en het ziet er luxe uit!
Stap 3: de indeling van je keuken
Is het duidelijk welke stijl je graag wilt en hoe de opstelling van de keuken wordt? Dan is het tijd om na te gaan denken over de mogelijke indeling. Bij het zelf ontwerpen van je keuken ben je heel erg vrij hierin. Er bestaan echter wel een paar handige feiten die je in acht kunt nemen. Zo is het wellicht slim om je fornuis en spoelbak bij elkaar te plaatsen. Bij het bereiden van pasta is het niet handig om met volle, kokend hete pan van de ene naar de andere kant van de keuken te moeten lopen. Beweegruimte is hierbij ook belangrijk. Kook je vaak met twee personen? Prop niet alle apparatuur in één hoek, dan loop je elkaar alleen maar in de weg. Bepaal daarnaast alvast de breedte van je keukenlades. Standaard zijn deze vaak 60 centimeter breed. Inbouwapparatuur past hier naadloos in. Wil je toch liever brede lades omdat je een moderne stijl leuk vindt? Dan zal je voor divers witgoed een ander plekje moeten verzinnen. Anderzijds heb je wel meer opbergruimte in je keuken! Het is duidelijk dat je goed over bovenstaande zaken moet nadenken. Het zou zonde zijn wanneer je keuzes maakt die later helemaal niet slim blijken te zijn of zelfs heel nadelig werken.
Stap 4: tekenen, tekenen, tekenen
Wellicht was je er al een beetje mee begonnen, maar uiteindelijk moeten alle hersenspinsels op papier komen. Niet alleen voor de bouw van het keukenontwerp, maar ook om er zeker van te zijn dat de opstelling en indeling klopt. Meten is weten! Je wilt niet dat je keuken straks niet in je woning past, of dat er gaten tussen keukenonderdelen komen. Ook de hoogte is van belang, het ene huis heeft namelijk een hoger plafond dan het andere. Door het tekenen van je ideale keuken creëer je tevens meer inzicht voor jezelf. Sommige mensen vinden het heel moeilijk om iets in hun hoofd te visualiseren. Het lukt ze gewoon niet om dingen helder voor de geest te halen tenzij ze het echt kunnen zien. Het (laten) tekenen van je ideale keuken is dus van groot belang. Je kunt hier zelf prima een start mee maken (als je goed bent met een potlood!). Het is wel aan te raden om je eigen ontwerpen nadien te laten overtekenen door een professional. Bij het tekenen van keukenontwerpen komen namelijk veel regeltjes en vereisten kijken. Op deze manier ben je verzekerd van een droomkeuken die straks perfect binnen je huis past!
Gefeliciteerd met je eigen ontworpen keuken!
We hopen dat dit stappenplan houvast heeft gegeven. Er zijn veel verschillende benaderingen bij het ontwerpen van je eigen keuken. Wat ook nog kan helpen is het gebruiken van een online 3D-tool. Je ziet hierin meteen hoe de keuken er in het echt uit komt te zien, omdat alles 3D is. Makkelijker kan haast niet!
Wil je weten wat Karl Keukens voor jou kan betekenen op het gebied van keukens ontwerpen? Wij kunnen zowel passend advies geven als het hele ontwerpproces uit handen nemen. Bel ons op 0599 – 41 22 16 of neem contact op voor de mogelijkheden!